AMSTERDAM –  In tegenstelling tot mijn verwachting is de daling van de AEX vooralsnog uitgebleven. We zien een correctie in tijd in plaats van prijs. Met andere woorden, de koers beweegt per saldo zijwaarts in een smalle ‘trading range’ zonder al te veel terrein te verliezen.

In grafiek 1 van de dagchart van de AEX zien we de smalle bandbreedte waarin de koers beweegt gemarkeerd door de twee dunne horizontale lijnen. Rond 309 ligt de referentie op de korte termijn, rond 318 de weerstand. Wat we nodig hebben is een uitbraak voor een nieuwe richting. Het feit dat het einde van de dagcyclus niet zorgt voor een correctie van de koers maar slechts een correctie in de tijd is zeker een ‘bullish’ signaal. Daar staat tegenover dat de kopers ook niet sterk genoeg zijn om de AEX boven 318 te zetten en dat is weer een negatief signaal.

Grafiek 1: Daggrafiek van de AEX-index met indicatoren

Stel dat we rond dit niveau, wellicht iets lager, een nieuwe dagcyclusbodem krijgen, dan zou een en ander een wel degelijk positief karakter krijgen. Een stijging van de koers boven 318 en snelle opmars tot 325 ligt dan zeker voor de hand. De vraag die mij bezighoud is dus wanneer we de dagcyclusbodem gaan zien en waar die valt. Normaal gesproken komen de cyclusbodems van de belangrijke beurzen zo goed als altijd overeen. Er kan wel eens een dag verschil tussen zitten, maar niet meer. Nu zie ik echter in bijvoorbeeld de Eurostoxx een mogelijke dagcyclusbodem op 9 januari, maar die zie ik niet terug in de AEX. Sterker nog, mijn referentie index, de S&P 500 (zie grafiek 2 van de daggrafiek) laat op 9 januari geen enkel bodempatroon zien omdat de koers toen enkel steeg en de indicatoren op topniveaus stonden.

 

Grafiek 2: Daggrafiek van de S&P-index met indicatoren

Bij een mogelijke dagcyclusbodem dienen de indicatoren ‘laag’ te staan. Meestal is ‘laag’ ook echt laag, waarbij de indicatoren een waarde van 0 tot 10 hebben. In een hele sterke opwaartse trend zie je dat de neerwaartse kracht niet voldoende is om de indicatoren zo laag te zetten, maar zelfs dan staan deze rond 30 of lager. In de S&P tel ik thans de 16e dag van de cyclus en geen enkele indicatie dat er een dagcyclusbodem gezet is. Op basis van dit gegeven concludeer ik dan dat onze eigen AEX ook nog geen cyclusbodem gezet heeft en de komende dagen nog in het teken moeten staan van bodemvorming.

Het is een aanname waar ik uiteraard niet 100% zeker van ben, maar de correlatie tussen de beurzen wat betreft cyclusbodems is dusdanig sterk dat ik hier maar van uitga. Dit betekent dat de komende dagen enige koersdruk te verwachten zou moeten zijn, maar wellicht minder dan ik aanvankelijk had aangenomen, omdat de markten er toch vrij sterk bij blijven liggen.

Grafiek 3: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

Voor de wat langere termijn blijf ik er evenwel van uitgaan dat de AEX heel veel moeite zal hebben met de weerstand rond 325 en ik niet zie dat dit koersniveau in de komende weken wordt doorbroken. We tellen de 16e week van de nieuwe weekcyclus bij een gemiddelde lengte van 20 weken. Deze weekcyclus blijkt voor veel indices wel ‘bullish’ (een late top) waardoor dit wel de eerste weekcyclus van ook een nieuwe maandcyclus zal zijn. Echter, de laatste fase van de weekcyclus begint nu en zal naar verwachting zijn stempel drukken op het koersverloop. Per saldo dan zijwaarts in een bredere ‘trading range’ voor de sterke Amerikaanse beurzen en waarschijnlijk vijf procent of meer lager voor de zwakkere Europese indices.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).